آثار يكرنگی از نگاه مولوی مهمترين موضوعي بود كه در چهلمین جلسه از کلاس مثنویخوانی كه با حضور محمدرضا سنگری، نویسنده و پژوهشگر ایرانی در حوزه هنری برگزار شد، به آن پرداخته شد.
به گزارش روابط عمومی حوزه هنری، در آغاز اين جلسه كه چهارشنبه 23 آذرماه به همت انديشكده ادبيات پايداری برگزار شد، محمدرضا سنگری، نویسنده و پژوهشگر ایرانی، به آرمانهای انسانی که دستیابی به آن آفتزا است، اشاره کرد و گفت: یکی از علاقهمندیهاي انسان، خواندن و دانستن ذهن دیگر افراد است. انسان دوست دارد بداند كه دیگران درباره او چگونه فکر میکنند. همچنین تمایل دارد نسبت به آینده آگاهی داشته باشد.
او ادامه داد: گاه میگوییم خوب است که بدانیم کی و کجا میمیریم؛ در حالیکه دانستن برخی موارد آفتزا است.
این پژوهشگر اظهار کرد: اگرچه بخشی از علم از عالم تئوری است و فکت ندارد، اما اگر نخواهیم از طریق مطالعات علمی اسرار عالم را دریافت کنیم، دچار انحراف میشویم. خداوند در قرآن میفرماید، ما آسمان زيرين را به ستارگان آراستهایم، اما ما هیچ اطلاع دقیقی از آسمان هفتم نداریم و نمیدانیم کجاست. چراکه دسترسی به آن برای انسان بعید است.
وی در بخش دیگری از سخنانش به علاقه انسان نسبت به دانستن از کرات دیگر و اینکه آیا در دیگر کرات، اثری از زندگی وجود دارد، اشاره کرد و اطلاعات در این زمینه را صرفا به مباحث مطرح شده و به اثبات رسیده محدود کرد.
سنگري در ادامه یکرنگی را راهی معرفی کرد که مولانا برای دریافت حقیقت پیش روی انسان قرار داده است و گفت: دوری از یکرنگی و رنگپذیری انسان باعث میشود چشماندازها از ما گرفته شود و تمام بدبختی ما از رنگپذیریهایمان است؛ چراکه رنگها ما را از دریافت حقیقت باز میدارد. در حالیکه اگر کسی از چندرنگی به یکرنگی رسد که همان صفا تعبیر میشود، حقایق عالم در مقابل چشم او روشن خواهد شد و قدرت تصرف در جهان را پیدا می کند.
وی در کلاس مثنویخواني خود اظهار کرد: 40 روز خویشتنداری و اخلاص ورزیدن، از راههای رسیدن به آگاهی از حقایق هستی است. اسرار حقیقت در شب پنهان است و وقتی انسان از لیله القبر به لیله القدر برسد، اسرار عالم را پس میزند و چشمهساران حکمت برایش جاری خواهد شد.
این پژوهشگر همنشینی با صاحبدلان را یکی دیگر از راه های درک اسرار هستی دانست و گفت: انسان از همنشین خود تاثیر میپذیرد و در این باره مولانا میگوید كه راه کمال و رسیدن به آمال و آرزوها رسیدن به یکرنگی است که میتواند با دوستی اهل دل و صاحبدلان محقق شود.
در بخش بعدی این جلسه، بخشهايي از كتاب مثنوي توسط حاضران خوانده شد و علت شهرت حضرت عیسی به مسیح تشریح شد.
سنگری در اين باره اظهار کرد: مسیح از مسح گرفته شده؛ چراکه دستان حضرت مسیح قدرت شفابخشی داشته است. برخی نیز اسم مسیح را به سیاحت نزدیک دانستهاند؛ چراکه وی همسری انتخاب نکرد و تمام آموزشش در حال راه رفتن بود.
این پژوهشگر همچنین یکرنگی را پایان ملال انسانها و اخلاص را عامل تحقق هر آنچه که انسان میخواهد، معرفی کرد و واژههای کلیدی و پرتکرار هر شخص را فاش کننده ویژگی او دانست و افزود: جایگاه هر انسان زیر زبانش پنهان است و واژهها ویژگی افراد را تفسیر میکند و بر همین اساس توجه به آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
کلاس مثنویخوانی، برنامه یک ساعته انديشكده ادبيات پايداری حوزه هنری است که هر هفته به بحث و بررسی، پیرامون محتوای هر بخش از مثنوی میپردازد.
انتهاي پيام/
نظر شما